duminică, 29 noiembrie 2009

In asteptarea sarbatorilor de iarna
         Maine, 30 noiembrie, la romani este sarbatoarea Sfantului Andrei, sarbatoarea crestinatatii romanesti. El este cel care l-a instiintat pe Mantuitor, ca in multimea din Galileia,  exista un baiat care are cinci paini de orz si doi pesti, din inmultirea carora a fost hranita o multime uriasa de oameni.
 Suntem noi astazi capabili sa-l depistam pe cel ce detine "painile de orz si pestii'? Sau mai degraba egoismul nostru, isteria provocata de goana dupa inavutire, ne impiedica sa dam valoarea cuvenita sarbatorii si nu numai ca nu inmultim "painile si pestii", dar il si distrugem pe cel care le detine...
    Urmeaza 6 decembrie, Sfantul Nicolae, cel ce a luat carma corabiei ce plutea in deriva pe mare. Si iarasi ma intreb, noi vom putea sa-l urmam, si sa stam constienti la carma "corabiei " propriei vieti?
 Spun toate astea, pentru ca, in ciuda faptului ca ne asteapta atatea sarbatori, suntem oameni tristi, care uitam de cele mai multe ori sa zambim si sa ne bucuram,  pentru ca totul in jur e "gri" si lipsit de speranta pentru cei mai multi. Nici cei care se lupta neincetat sa-si mareasca averile nu sunt prea generosi in a imparti zambete si bucurie sau...poate ei n-au fost niciodata.  Avuti sau mai putin avuti, cu totii speram ca  Sfantul Nicolae nu ne va lasa in voia vanturilor si a valurilor...
   Ultima sarbatoare a anului, dar cea mai importanta, Craciunul, aduce cu ea pacea si linistea ce ni le coboara in suflet, puterea si pilda de a ajuta si a ierta, cand cu totii, buni sau rai, vom incerca sa devenim mai buni.
    Dar pana atunci sa meditam mai mult la semnificatia sarbatorilor, sa incercam sa tinem la distanta comercialul, sa inlocuim excesul de aprovizionare materiala cu cel sufletesc, caci asa cum ne spune Miguel de  Cervantes: "nu dori nimic si vei fi omul cel mai bogat din lume".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu