joi, 24 iunie 2010

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Dragaica (Sanzienele)

   "Se lumineaza credinciosii de a ta vedere, laudandu-te cu cantari prea marite, caci ca un rai frumos dumnezeiesc si stapanesc, botezatorule sfinte, inmiresmezi sfintind pe cei ce te lauda pe tine cu fierbinteala si-ti canta asa :

Bucura-te, margaritarul cel frumos si de mult pret;
Bucura-te, izvorul cel preafrumos si preabogat;
Bucura-te, vasul cel iubitor de mir ingerilor si oamenilor;
Bucura-te, numele cel scump al proorocilor si al apostolilor;
Bucura-te, sabie infricosatoare asupra ereticilor;
Bucura-te, pecetea celor doua Testamente;
Bucura-te, ca izbavesti din nevoi pe cei robiti;
Bucura-te, ca biruiesti pe cei protivnici credinciosilor;
Bucura-te, floarea cea preafrumoasa a dreptei credinte;
Bucura-te, mirul celor cu bun dar;
Bucura-te, Sfinte Ioane, preacinstite Inaintemergatorule !"

Acatistul Sf. Ioan Botezatorul


   "Solstitiul de vara, ziua cea mai lunga a anului dupa care incepe sa scada putin, cate putin, cu cat sare cocosul de pe pragul casei sau cu cat se misca puiul in gaoacea oului a fost determinat empiric prin observarea atenta a reperelor terestre, in special a bioritmurilor stabile ale unor plante (sanziana sau dragaica), pasari (cucul), insecte (licuricii), si cosmice (rasaritul sau asfintitul astrilor si constelatiilor).
 Cununa de Sanziene care impodobeste Dragaica in timpul dansului sau nuptial are aceeasi semnificatie cu colacul din faina de grau pus de nasa pe crestetul miresei in timpul colacariei (inainte de pornirea alaiului nuntii la biserica) si cu cununile imparatesti puse de preot pe capul miri lor in timpul cununiei crestine: transferul fertilitatii divine de la un substitut al sacrului (colacul, cununa) la omul profan. "



3 comentarii:

  1. Acatistul e plin de sevă si de bucurie crestină. Întotdeauna l-am văzut pe Sfântul Ioan ca pe un soldat al Domnului, un luptător neînfricat care a folosit toate armele dăruite de Dumnezeu si care s-a dăruit total. La început, îl simteam mustrător, dar apoi am perceput iubirea si jertfirea sa depline.

    RăspundețiȘtergere
  2. Luiza, vizitele tale din trecut de pe blog au contribuit la revenirea lui la viată. L-am reluat si pentru că îmi plăceau interventiile tale si le simteam lipsa. :)

    RăspundețiȘtergere